Побут монахів. Харчування.

Львівський історичний клуб

Побут монахів. Харчування.

Быт монахов. Питание.

The life of the monks. Nutrition.


Автор – Владислав Кіорсак, бакалавр історії Львівського національного університету ім. Івана Франка. Голова Львівського Медієвістичного Клубу.


5e0910047695204bffc15441055281c8--praying-to-god-cuthbert

Щоденний обід монахів Клюнійського монастиря складався із двох страв. Першою стравою була каша, а другою овочі та зелень, яку вирощували на монастирських городах. В понеділок, середу і п’ятницю належало споживати додаткову їжу. Раціон в інші дні складався з риби. Кожної неділі, за виключенням тих днів, які входили до Різдвяного та Великого посту, а також першого дня генерального капітулу та Дня Святої Трійці готували спецільну страву із м’яса, приправленого шафраном та іншими спеціями.

В піст основу харчування складала риба та яйця, найпоширенішою стравою був молочний суп, а також вафельні трубочки. Досить довгий час яйця було заборонено споживати в піст. Проте після пом’якшення вимог цю заборону було скасовано і з яєць монахи вигадували майстерні страви, які навіть зараз можуть…

View original post Ще 608 слів

Залишити коментар