Дмитро Димидюк. Арабо-візантійське протистояння як чинник становлення Вірменської держави за правління Феодора Рштуні (639–658)

Львівський історичний клуб

Димидюк Д. А. Арабо-візантійське протистояння як чинник становлення Вірменської держави за правління Феодора Рштуні (639–658) // Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. – 2015. – № 1145. – Серія «Історія». – Вип. 50. – C. 208–215.

У статті розглядається історія Вірменської держави у VII столітті, а саме передумови та причини створення незалежної Вірменії на уламках держави Сасанідів та Візантії, в середині VII століття та її становище в часи правління першого ішхана Феодора Рштуні (639-658). Визначається місце Вірменської держави у арабо-візантійській боротьбі за вплив над Кавказьким регіоном. Аналізується вірмено-арабські та візантійсько-вірменські відносини в часи правління Феодора Рштуні та дається спроба визначити чинники, котрі згодом призвели до падіння Вірменської держави на початку VIII століття.

Ключові слова: ішхан Феодор Рштуні, Вірменія у VII столітті, нахарари, арабо-візантійська боротьба, Двін, монофізиство, діофізитство, католикос Нарсес ІІІ.

Димидюк Д. А.
Арабо-византийское противостояние как фактор
становления Армянского государства при правлении Феодора Рштуни (639–658)

В статье рассматривается…

View original post Ще 238 слів

Залишити коментар